De 7 kristalstelsels

Kristallen kunnen onderverdeeld worden in zeven verschillende vormen. Het maakt niet uit  hoe groot een kristal is, er is altijd een bepaalde geometrische structuur in een steen terug te vinden. Een basisstructuur. Alle kristallen en mineralen zijn terug te brengen op 7 hoofdvormen, deze worden de 7 kristalstelsels genoemd.

Hoe komt het nu dat de kristallen zich schikken op een bepaalde manier? Al in 1669 ontdekte de Deense wetenschapper Nils Stensen, (ook bekend onder Nicolaus Steno), dat kristallen bepaalde overeenkomsten vertoonden. Stensen onderzocht mineralen en ontdekte dat de hoeken tussen de vlakken van een mineraal, altijd hetzelfde zijn. Ongeacht de grootte, kleur of uiterlijk van de steen.

Vanaf dat moment werd duidelijk dat het niet de uiterlijke omstandigheden zijn, die een mineraal vormen, maar een bepaalde eigenschap in de mineraal zelf. Edelstenen zijn aan elkaar geklonterde mineralen.

Het ontdekken van de 7 hoofdvormen maakte het makkelijker om stenen te sorteren en in te delen. De steen calciet bijvoorbeeld is er in vele kleuren maar vertoont wel steeds dezelfde geometrische structuur nl. die van het trigonale stelsel, een driehoeksvorm.

De atomen en moleculen ordenen zich in bepaalde exacte geometrische patronen, die ook wel 'kristalroosters' worden genoemd. De meest bekende vorm, die iedereen wel kent, is de hexagonale bijenraat. Bijen weten wel hoe ze slim gebruik moeten maken van ruimte!

In de wetenschap ontstond toen de definitie van een kristal die nu nog gebruikt word:
Een kristal is een vast lichaam met een geometrische, regelmatige inwendige structuur.

In de loop ter tijden zijn er 7 hoofdvormen ontdekt. Dit betekent dat alle edelstenen en mineralen onder te verdelen zijn in één van de zeven kristalstelsels.

De 7 kristalstelsels zijn:

  • kubisch kristalstelsel
  • trigonaal kristalstelsel
  • hexagonaal kristalstels
  • tetragonaal kristalstel
  • rombisch kristalstelsel
  • monoklien kristalstelsel
  • triklien kristalsel
  • amorf kristalstelsel

Michal Gienger ontdekte een samenhang tussen de kristalstelsels en levensstijlen van mensen en heeft deze benoemd in zijn boek: Handboek geneeskrachtige stenen, uitgever Altamira.

 

edelstenen en mineralen, kubisch kristalstelsel
Kubisch kristalstelsel
edelstenen en mineralen, Hexagonaal kristalstelsel
Hexagonaal kristalstelsel