Lapis lazuli

Algemene informatie

De naam Lapis lazuli komt uit het Arabisch ('azul': blauwe hemel) en Latijns ('lapis': steen) en dat is de reden dat de exacte betekenis luidt:'blauwe steen'
De steen wordt ook wel Lazuursteen genoemd.

Van Lapis Lazuli werd en wordt ook verf gemaakt met een prachtige diepe blauwe sprekende kleur onder andere voor muurschilderingen en schilderijen. Er zit namelijk een prachtig pigment in de steen en veel oude schilders hebben ook met deze verf gewerkt. Op oude muurschilderingen in grotten is ook deze verf aangetroffen.

Geschiedenis

Aangezien deze steen heel populair en ook kostbaar was in oude beschavingen, zoals bijvoorbeeld in het oude Egypte, bij de Grieken maar ook bij de Romeinen, is dit waarschijnlijk ook de reden waarom deze steen regelmatig is teruggevonden bij opgravingen. Onder andere op oude kunstvoorwerpen. In Peru is in 2012 een graftombe ontdekt die hiermee ook mee versierd was. Maar ook is de steen al ca 5000 jaar bekend in Mesopotamië en China. Kortom een steen met een lange rijke historie die bovendien wereldwijd verspreid is.

Men vermoedt dat de steen pas in de middeleeuwen vanuit het Oosten naar Europa is gebracht via de stad Venetië. In West Europa is de steen dus weliswaar nog betrekkelijk nieuw maar niet onbekend.

Gesteld en aangenomen kan worden dat in verschillende oude beschavingen de steen dus een heel belangrijke en kostbare steen was. Niet alleen gebruikt voor het maken van beeldjes en sieraden maar zelfs ook voor gebruiksvoorwerpen zoals borden, welke zijn aangetroffen bij opgravingen.

De mooie blauwe steen werd gebruikt als versiering voor standbeelden van goden en koningen enerzijds en voor het maken van amuletten en sieraden anderzijds. Bijvoorbeeld als bescherming tegen magie (het boze oog) maar ook om te genezen. Er werden dus echt hemelse krachten aan de steen toegekend.

Bekende personen uit de geschiedenis die Lapis Lazuli bij zich droegen als amulet waren Lodewijk XIV, de Zonnekoning, Napoleon en de Duitse keizer Wilhelm I. In oude koningsgraven is deze steen ook veelvuldig teruggevonden.

Werking*

  • werkt positief en helend op irritaties en ook op ontstekingen in de keel
  • versterkt de keel- maar ook de stembanden
  • helpt in het bijzonder om eigen waarheid te spreken
  • beschermt tegen psychische aanvallen
  • helpt om gevoelens te uiten
  • helpt ook om de wijsheid in jezelf te vinden
  • bevordert de intuïtie
  • werkt positief op de bereidheid om relaties aan te gaan

*Bij het kopje 'werking' staat een samenvatting van die helende eigenschappen die aan de betreffende steen worden toegeschreven. De opsomming is echter beperkt tot de meest genoemde zaken uit verschillende bronnen.

Chakra's

Voornamelijk de 6e chakra (3e oog)
Maar ook de 5e chakra (keelchakra)

Sterrenbeeld

In het bijzonder de Boogschutter.

Belangrijkste vindplaatsen

Voornamelijk in Afghanistan, Rusland, Chili, Midden-Oosten maar ook in de Verenigde Staten

Eigenschappen

Kleur: blauw met goudkleurige vlekjes, koningsblauw, lichtblauw
Chemische formule: (NA,CA)₈[SO₄/S/Cl)₂/(AlSiO₄)₆] +Fe
Hardheid: 5 tot 6
Dichtheid: 2,4
Kristalstelsel: kubisch
Vorming: tertiair
Mineraalgroep: tektosilicaten

Blauwe edelsteen Lapis Lazuli
Blauwe edelstenen-Lapis Lazuli
Lapis lazuli hanger
blauwe edelsteen, lapis lazuli engel
Lapis lazuli engel