Helende werking edelstenen

Algemeen

Al tienduizenden jaren lang, worden edelstenen gebruikt om vitaliteit en gezondheid te verbeteren. Een edelsteen werd door veel natuurvolken gezien als een kostbaar iets, aan de ene kant omdat het vaak zeldzaam was. Door de handel werden de stenen over de wereld verspreid en verkreeg men ook stenen uit andere landen. Aan de andere kant omdat er krachten werden toegekend aan edelstenen. Edelstenen zouden o.a. het vermogen hebben om positieve invloed te hebben op lichaam, geest en gevoel. Ze werden overigens ook vaak ingezet als bescherming, amulet, magische voorwerp of als middel om het aanzien van de persoon te vergroten.

De edelsteen, zoals we hem nu zien, heeft er vaak miljoenen jaren over heeft gedaan om dusdanig te groeien. Dat is toch bijna niet voor te stellen. Edelstenen en mineralen groeien heel langzaam onder invloed van de krachten van de aarde. Zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, aard verschuivingen etc. Eigenlijk is de grond, de aarde, onder onze voeten voortdurend in beweging. Maar omdat dat zo langzaam gaat, merken we er alleen bij natuurrampen iets van.

Edelstenen worden misschien daarom vaak 'schatten van de aarde' genoemd, ze zijn allemaal net even anders, afhankelijk van de omstandigheden waarin ze zijn gegroeid en uniek. Net als mensen eigenlijk.

Edelsteen therapie

Tegenwoordig zijn er ook nog veel mensen van overtuigd dat edelstenen een positief effect hebben op onze gezondheid en welzijn. En bestaat er edelsteen therapie: met edelstenen invloed uitoefenen op lichaam en geest. Wellicht is deze opvatting nog omstreden maar 'baat het niet, dan schaadt het niet' is hier toch zeker op zijn plaats. Als iemand die normaal slecht slaapt rustiger wordt met een bepaalde steen in zijn slaapkamer, is dat toch positief. Of dat nu aan de steen ligt of aan iets anders.

Prettig is dat alle stenen positieve eigenschappen hebben, maar het is maar net wat je nodig hebt. Een rode steen zoals Granaat stimuleert en activeert het lichaam, maar als je al te druk bent, kan je deze beter vermijden en kies dan voor een steen die rustgevend is zoals Amethist.

Edelsteen therapie kan eruit bestaan dat men een steen in een woonruimte zet om deze van de gewenste energie te voorzien. Vaak worden stenen ook verwerkt in sieraden of als knuffelstenen (gepolijste gladde stenen) bij zich gedragen. Er wordt ook 'edelsteen water' van gemaakt, een steen paar uur in het water leggen en dit dan drinken. Let op, bepaalde stenen zijn giftig en die kunnen dus NIET in het water gelegd worden, andere stenen lossen op zoals zoutkristal dus ook hier water vermijden.

In de edelsteen therapie wordt in het algemeen onderscheid gemaakt tussen kleuren en of de steen helder of ondoorzichtig is. Klik hier voor een volledig overzicht van de werking van edelstenen op kleur.

Kleuren helende werking

  • rood, oranje, geel, de warme kleuren, die stimuleren en activeren
  • groen is een neutrale kleur en kalmeert en ontspant
  • blauw en paars zijn koele kleuren en deze harmoniseren

Dicht- en helderheid van de edelsteen

Dan kan er nog onderscheid gemaakt worden in heldere, doorschijnende (transparante) edelstenen en dichte stenen.

  • heldere stenen, werken in op de geest (zoals bijvoorbeeld Bergkristal)
  • doorschijnende stenen, horen bij het gevoel (zoals bijvoorbeeld Rozenkwarts)
  • dichte stenen, werken in op het lichaam (zoals bijvoorbeeld Agaat)

Verder wordt er in de edelsteen therapie gebruikt gemaakt van ruwe stenen, gepolijste kleinere stenen die ook wel knuffelstenen worden genoemd en grote geodes. Deze laatst genoemde zijn holle ruimtes die aan de binnenkant, in de holle ruimte dus, begroeid zijn met kristallen. De Amethist geodes zijn populair en zijn prachtig als woondecoratie. Maar er zijn ook andere soorten.

Bij chakra leggingen, dat wil zeggen stenen leggen op bepaalde energiepunten van het lichaam, worden ook edelstenen gebruikt.

Edelstenen op naam

Agaat
Amazoniet
Amethist
Ametrien
Apatiet
Apofylliet
Aquamarijn
Aventurijn
Azuriet
Barnsteen
Bergkristal
Beril
Boomagaat
Calciet
Carneool
Chalcedoon
Crysocolla
Chrysopaas
Citrien
Diamant
Dolomiet
Epidoot
Fluoriet
Granaat
Heliotroop
Hematiet
Jade
Jaspis
Kunziet
Labradoriet
Lapis Lazuli
Larimar
Maansteen
Magnesiet
Malachiet
Moldaviet
Morganiet
Mosagaat
Nefriet
Obsidiaan
Opaal
Opaliet
Peridoot
Pyriet
Rhodochrosiet
Robijn
Rookkwarts
Rozenkwarts
Rutielkwarts
Saffier
Smaragd
Sodaliet
Tijgeroog
Toermalijn
Topaas
Turkoois
Versteend hout
Zirkoon
Zonnesteen