Soorten edelstenen en mineralen

Er zijn veel verschillende soorten edelstenen. Deze kunnen op veel verschillende wijzen ingedeeld worden. Ze kunnen gerangschikt worden op:

Edelstenen worden dus gevormd uit mineralen. Mineralen die aan elkaar vast geklonterd zijn in groepjes met een bepaalde kristalstructuur.

Naast edelsteen gevormd uit mineralen zijn er ook nog andere soorten die op een andere manier gegroeid zin. Die net als edelstenen op natuurlijke wijze ontstaan zijn in de grond of in de zee.

Edelstenen als barnsteen / amber en parels zijn afkomstig van planten of dieren. Deze worden ook wel organische edelstenen genoemd. Ze worden door levende organismen voortgebracht. Bijvoorbeeld schelpdieren produceren parels. Uit fossiele hars van bomen wordt barnsteen gevormd. Uit poliepen in de zee blijft het skelet over als koraal. Deze skeletten worden gebruikt om van koraal sieraden of siervoorwerpen te maken.

Al heel lang heeft de mens pogingen gedaan om edelstenen in laboratoria na te maken. Dat is pas voor het eerst rond 1877 gelukt en wordt nog steeds gedaan. Daarom bestaan er ook synthetische edelstenen die gemaakt zijn in laboratoria.

Maar de volmaaktheid en schoonheid van echte stenen geven juist dat bijzondere extra. Elke steen is tenslotte net even anders gevormd en gegroeid.

Groene edelsteen Calciet
Calciet groen

Edelstenen op naam

Agaat
Amazoniet
Amethist
Ametrien
Apatiet
Apofylliet
Aquamarijn
Aventurijn
Azuriet
Barnsteen
Bergkristal
Beril
Boomagaat
Calciet
Carneool
Chalcedoon
Crysocolla
Chrysopaas
Citrien
Diamant
Dolomiet
Epidoot
Fluoriet
Granaat
Heliotroop
Hematiet
Jade
Jaspis
Kunziet
Labradoriet
Lapis Lazuli
Larimar
Maansteen
Magnesiet
Malachiet
Moldaviet
Morganiet
Mosagaat
Nefriet
Obsidiaan
Opaal
Opaliet
Peridoot
Pyriet
Rhodochrosiet
Robijn
Rookkwarts
Rozenkwarts
Rutielkwarts
Saffier
Smaragd
Sodaliet
Tijgeroog
Toermalijn
Topaas
Turkoois
Versteend hout
Zirkoon
Zonnesteen