Amethist

Algemene informatie

Piramide van paarse edelsteen, Amethist

Amethist brengt helderheid, rust en innerlijke vrede.

Amethist is een mooie paarse steen die in het bijzonder bekend staat om zijn eigenschappen om de drager helderheid en innerlijke vrede te brengen. Als gevolg hiervan was deze steen vroeger al erg populair, en ook in een aantal verschillende beschavingen. De oude grieken bijvoorbeeld, geloofden dat deze steen goed hielp om een helder hoofd te houden en schonken wijn daarom vaak uit zware amethisten bekers. Dit zodat dronkenschap zou worden voorkomen. Echter of dit echt werkte, daar zijn helaas nog geen bewijzen van aangezien de wetenschap dit nog niet heeft uitgetest. Maar dat kan nog komen.

Daarnaast was deze steen bij de boeddhistische monniken in India, zeer geliefd om bij te mediteren. Dit omdat aangenomen werd, dat de steen in grote mate de innerlijke rust bevordert. Niet alleen het denken wordt gekalmeerd, ook het lichaam.  Dit komt doordat de steen ook het zenuwgestel kalmeert.

Reinigen van andere stenen

Een belangrijke eigenschap van Amethist, is dat deze steen gebruikt kan worden om andere edelstenen mee te reinigen. Dat is heel handig omdat bijvoorbeeld niet alle sieraden graag in contact komen met water en ook niet alle stenen tegen water kunnen.

Hoe reinig jij je sieraden? Het leggen van andere soorten stenen of sieraden op een amethisten steen is een prima manier om deze stenen te ontdoen van energetische vervuiling. Je zou bijvoorbeeld een diamanten ring een nachtje op een Amethist kunnen leggen. Of bijvoorbeeld oorbellen met edelsteentjes. Het is een goede en eenvoudige manier om al je andere stenen mee schoon te maken.

Waarschuwing. Vermijd het leggen Amethist in de zon, want daardoor kan de mooie diepe paarse kleur snel verbleken. Door middel van stromend water kan de steen zelf echter zelf prima gereinigd worden.

Herkomst van de naam

De naam Amethist komt uit het Grieks ('a-methustos') en betekent 'niet onder invloed'. Dat geeft eigenlijk precies aan één van de meest sterke eigenschappen is van deze steen. Daarom dus dronken de priesters vroeger wijn uit amethisten schalen.

Helder en bewust 'zijn' en 'niet onder invloed' van wat dan ook, of dit nu drank is of andere middelen. Maar in vol bewustzijn en in contact met jezelf waardoor je in staat bent een diepe meditatiestaat te bereiken.

Schaal van paarse edelsteen amethist
Amethist schaal

Eigenschappen

Kleur: in het bijzonder violet, maar ook wel licht tot donkerpaars
Chemische formule: SiO₂ + (Al, Fe,CA,Mg,Li,Na)
Hardheid: 7
Dichtheid: 2,6
Kristalstelsel: trigonaal
Vorming: primair
Mineraalgroep: oxiden, kwartsgroep
Reiniging: kan onder stromend water, maar zeker niet in de zon leggen aangezien de steen hierdoor kan verbleken

Bijbehorende chakra:

In het bijzonder de 7e chakra (Kruinchakra)

Sterrenbeeld

Met name Vissen

Belangrijkste vindplaatsen

Niet alleen in Brazilië en Uruguay maar ook in Mexico, Marokko en Australië

Werking *

  • geeft rust in het hoofd en geeft hierdoor dus helder bewustzijn
  • zorgt aan de ene kant voor goede nachtrust en daardoor gezonde dromen
  • goed dus tegen nachtmerries en ook tegen onrustige nachten
  • kan ook gebruikt worden bij migraine en/of katers
  • brengt rust in drukke gedachten aan de ene kant, aan de andere kant kalmeert het ook het lichaam
  • ontspant het zenuwgestel, dus rustgevend in algemene zin

*Bij het kopje 'werking' staat een samenvatting van die helende eigenschappen die in het bijzonder aan de betreffende steen worden toegeschreven. De opsomming is echter beperkt tot de meest genoemde zaken uit verschillende bronnen.  Hier uit volgt dat mogelijk niet alle eigenschappen genoemd zijn.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Amethist
Amethist ketting
Amethist rune set
Amethist schaal