Algemene informatie edelstenen

Er is veel algemene informatie over edelstenen en mineralen beschikbaar. Edelstenen en mineralen kunnen op verschillende manieren ingedeeld worden in groepen en dat maakt het wel eens verwarrend.

Zoals op de wijze waarop ze zijn ontstaan, op hun geometrische structuur etc. Vele boeken zijn hierover geschreven en je kunt ook veel algemene informatie over het ontstaan van kristallen terugvinden op Geologie sites.

Edelstenen en mineralen kunnen gerangschikt worden op:

Edelstenen worden dus gevormd uit mineralen. Mineralen die aan elkaar vast geklonterd zijn in groepjes met een bepaalde kristalstructuur.

Naast edelsteen gevormd uit mineralen zijn er ook nog andere soorten die op een andere manier gegroeid zin. Die net als edelstenen op natuurlijke wijze ontstaan zijn in de grond of in de zee.

Edelstenen als barnsteen / amber en parels zijn afkomstig van planten of dieren. Deze worden ook wel organische edelstenen genoemd. Ze worden door levende organismen voortgebracht. Bijvoorbeeld schelpdieren produceren parels. Uit fossiele hars van bomen wordt barnsteen gevormd. Uit poliepen in de zee blijft het skelet over als koraal. Deze skeletten worden gebruikt om van koraal sieraden of siervoorwerpen te maken. Organische edelstenen hebben niet de geometrische kristalstructuur zoals de mineralen die hebben.

Al heel lang heeft de mens pogingen gedaan om edelstenen in laboratoria na te maken. Dat is pas voor het eerst rond 1877 gelukt en wordt nog steeds gedaan. Daarom bestaan er ook synthetische edelstenen die gemaakt zijn in laboratoria.

Maar de volmaaktheid en schoonheid van echte stenen geven juist dat bijzondere extra. Elke steen is tenslotte verschillend.

In de loop ter tijden hebben astrologen en alchemisten de planeten en edelstenen gelinkt aan de dagen van de week. Zie hier het overzicht.

Amethist
Groen blauwe edelsteen Chrysocolla
Chrysocolla