Wat zijn edelstenen en mineralen

Edelstenen en mineralen worden gevonden op en onder het aardoppervlak. Recht onder onze voeten dus. Door geologische invloeden zoals vulkaan uitbarstingen zijn de stenen heel langzaam gegroeid in de aarde. Edelstenen worden ook wel de schatten van de aarde genoemd.

Mineralen zijn stoffen die in de aarde voorkomen en die bij groei kristallen kunnen vormen. Edelstenen zijn aan elkaar gegroeide mineralen die meestal uit 2 of 3 mineralen samengesteld zijn en waar een bepaalde kristalstructuur in zit. De kleur wordt bepaald door de aanwezige mineralen.

Edelstenen en mineralen zijn dus in de regel heel oud, heel langzaam gegroeid en je hebt vele prachtige soorten die vaak worden gebruikt en bewerkt als siervoorwerp. Ook worden ze sinds oudsher verwerkt in sieraden of gebruikt als amulet of talisman. Er zijn veel landen die een bepaalde edelsteen als hun eigen nationale edelsteen hebben.

Blauwe edelsteen Lapis Lazuli
Lapis Lazuli, nationale steen van Afghanistan

Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid maar ook om de helende magische eigenschappen die aan de stenen toegekend worden. Bij oude beschavingen en natuurvolken waren ze een kostbaar goed en nog steeds zijn ze erg populair. Wie wil er nu geen diamanten ring?

In de Indiase cultuur was de maansteen een teken van vruchtbaarheid. In het midden oosten zoals Perzië werd vaak (nu nog steeds) Turkoois gebruikt voor bescherming. In Egypte zag je opvallende fell gekleurde sieraden zoals Lapis-Lazuli vaak gecombineerd met koper of goud. In Afrika wordt ook nog veel de Tijgeroog steen gedragen als bescherming tegen negatieve invloeden. In de middeleeuwen zag men de robijn als een steen die levenskracht gaf en het hart versterkte.

Over heel de wereld en sinds oudsher worden edelstenen en dus gebruikt om de drager te helpen. Er zijn stenen voor bescherming, vruchtbaarheid, om liefde aan te trekken, om gezond te zijn, de lijst is eindeloos. Aura fotografie heeft inmiddels aangetoond dat ook stenen een bepaalde uitstraling hebben, net zoals mensen, dieren en planten. Stenen leven dus ook en zijn kleine stukjes van de aarde.

Bewaren

Wit lichtblauwe edelsteen opaal maansteen
Opaal, nationale steen van Australie