Geschiedenis edelstenen en mineralen
Edelstenen en mineralen worden al eeuwen lang, ook in heel oude beschavingen, gewaardeerd om hun schoonheid en uitstraling. Vaak gebruikt in godsdiensten maar ook als amulet of ingezet voor hun helende werking. We hebben dus altijd al oog gehad voor wat onder onze voeten, heel langzaam groeit in de aarde. Met schitterende kleuren en een prachtige structuur.
Edelstenen als symbool voor een land
Er zijn veel landen die een bepaalde edelsteen als hun eigen nationale edelsteen hebben. Zie hier voor een overzicht.
Edelstenen als symbool van macht
Kostbare edelstenen zoals Robijn, Saffier of Diamant zijn ook populair, vroeger en nu nog steeds als symbool van macht en/of rijkdom en welvaart. Wie wil er nu geen diamanten ring? In de Indiase cultuur was en is de robijn een symbool van macht en is dit een steen van koningen en heersers.
Op kronen van koningen werden vaak edelstenen en/of parels aangebracht. Ook op tiara's van prinsessen en koninginnen. Om even in eigen land te blijven: de Württemberg-tiara is een heel bekende tiara uit de collectie van de Oranjes. Hij is afkomstig van koningin Sophie (geboren als prinses van Württemberg), de eerste vrouw van koning Willem III, die hem als geschenk van haar vader kreeg. Later werd hij aangepast voor koningin Wilhelmina. Koningin Maxima heeft de Württemberg-tiara ook al gedragen en dat is maar weer een bewijs dat edelstenen levens lang meegaan.
In Egypte werden edelstenen vaak gecombineerd met goud en koper in schitterende halskettingen. In piramides zijn om de nek van mummies dergelijke kunstwerken gevonden.
Op wijnkelken in kerken zaten vaak Amethist stenen. De steen Amethist staat bekend om zijn eigenschap om helder te blijven en om de aandacht naar de geest te trekken. Maar werd ook ingezet als middel tegen dronkenschap.
Edelstenen als amulet of ingezet bij heling
Edelstenen worden gewaardeerd om hun schoonheid maar ook om de helende magische eigenschappen die aan de stenen toegekend worden. Bij oude beschavingen en natuurvolken waren ze een kostbaar goed en nog steeds zijn ze erg populair.
In de Indiase cultuur was de maansteen een teken van vruchtbaarheid. In het midden oosten zoals Perzië werd vaak (nu nog steeds) Turkoois gebruikt voor bescherming. In Egypte zag je opvallende fell gekleurde sieraden zoals Lapis-Lazuli vaak gecombineerd met koper of goud. In Afrika wordt ook nog veel de Tijgeroog steen gedragen als bescherming tegen negatieve invloeden. In de middeleeuwen zag men de robijn als een steen die levenskracht gaf en het hart versterkte.
Over heel de wereld en sinds oudsher worden edelstenen dus gebruikt om de drager te helpen. Er zijn stenen voor bescherming, vruchtbaarheid, om liefde aan te trekken, om gezond te zijn, de lijst is eindeloos.
Stenen als levende wezens
Aura fotografie heeft inmiddels aangetoond dat ook stenen een bepaalde uitstraling hebben, net zoals mensen, dieren en planten. Stenen leven dus ook hoewel ze tergend langzaam groeien en hun levensenergie is inmiddels ook op andere manieren te meten.